En Tyv Stjal Tingene Dine

men's gray pullover hooded jacket

Dette innlegget er også tilgjengelig på: English (Engelsk)

Forestill deg dette. En tyv bryter seg inn i hjemmet ditt. Han stjeler alt, alt. Huset ditt er helt tømt — selv støvet er borte.

Heldigvis klarer politiet å fange den kriminelle. Tyven heter visst Erik. Han ser ganske raggete og trist ut. Når han står for retten, erkjenner han straffeskyld men han ber dommeren om å la ham gå fordi han vanligvis er en god person. Tross alt stjeler han vanligvis ikke. Det har gått over et år, et helt år, siden han sist stjal noe! Du skjønner, Erik har vært veldig deprimert i det siste fordi, hunden hans døde nettopp, så han trengte litt dop for å komme over smerten.

«Du vet hvordan det er, ikke sant?» Sier Erik til dommeren mens han ser ned på gulvet med en tåre i øyne. «Vær så snill å la meg gå. Jeg lover, lover, at jeg aldri skal gjøre det igjen.» (Han sa at det samme sist gang også.)

Dommeren sukker og nikker medfølende. «Ja» sier dommeren, «jeg forstår. Da hunden min døde gråt jeg i timevis.»

«Så, du lar meg gå?!» Sier Erik med et håpefullt smil mens han tørker tårene.

«Ja» sier dommeren vennlig, som om han var selve julenissen. «Jeg er da en godhjertet dommer tross alt!»

Så Erik blir frikjent. Han trenger ikke å betale deg noen erstatning. Han nærmest hopper ut av rettssalen nynnende for seg selv og full av glede, mens du bare står der og måper.

Slutt

Hva syntes du? Var ikke dette en hyggelig fortelling?

Nei, selvfølgelig ikke. Hvis dette faktisk hadde hendt mot deg, hadde du blitt rasende. Rettsaken var urettferdig og feil, ikke sant? Urettferdighet irriterer deg (og med rette), men har du noen gang lurt på hvorfor det irriterer deg? Dette kravet på rettferdighet som vi mennesker har, finnes ikke i dyreriket; Det er et utelukkende menneskelig behov. Dyr protesterer ikke i gatene på grunn av urettferdighet; Det gjør vi. Vi kan til og med sørge over urettferdighet som ikke ble begått mot oss selv, som drap i andre land eller kriger som skjedde før vi ble født. Selv urettferdighet i oppdiktede historier (som denne) kan irritere oss. Hvor kommer dette fra? Hvorfor føles urett så galt?

Jeg kan faktisk fortelle deg hvorfor. Det er fordi du er skapt i Guds bilde. Urettferdighet irriterer deg fordi urettferdighet irriterer Gud. Han elsker rettferdighet. Derfor skrev han sin hellige lov inn i vår samvittighet, slik at vi skulle vite hva som er rett og galt. En dag vil han dømme verden i rettferdighet, noe som er en god ting, fordi det betyr at ingen noen gang slipper unna med kriminalitet (slik som Erik gjorde i denne historien).

I tillegg til å skrive sin lov inn i vår samvittighet, har han også gitt oss de ti bud, som vi objektivt kan teste oss selv med. Har du noen gang løyet? Stjålet noe (som penger, godteri, piratkopier på nett)? Begjært? Hatet noen? Misbrukt Guds navn? Da har du også brutt Guds lov (syndet). Du er skyldig. Alle er skyldige. Gud forteller oss at det er ingen som er rettferdige, nei, ikke en.

Forestill deg selv at du er inne i den himmelske rettssalen. Du står foran Gud, den perfekte dommeren over hele universet. I motsetning til de korrupte dommerne på jorden, kan ikke Gud bli lurt, overtalt eller bestukket. Han avskyr urettferdighet og korrupte dommere som lar de skyldige gå fri. Bibelen sier at han «lar ikke den skyldige slippe straff» (2. Mos. 34:7).

Det spiller ingen rolle hvor mange gode dugnader du har vært med på. Ingen gode gjerninger kan slette forbrytelsene dine. Akkurat som du bare trenger å stjele noe én gang for å være skyldig i tyveri, trenger du bare å bryte Guds lov én gang for å være skyldig i synd. Derfor kan du ikke fortelle Gud at du var en snill fyr 99% av tiden. Gud er dommeren over hele skapelsen som skal dømme deg for forbrytelsene dine; Han er ikke skolelæreren din som skal gi deg en karakter på livet. Så han dømmer deg skyldig og sender deg i fengsel, utestengt fra livet. Det er rettferdig.

Hvis dette hadde vært slutten, ville du vært fortapt. Og ikke bare deg, alle ville gått til grunne.

Men Det Er Ikke Slutt

Dette er hvor de Gode Nyhetene (Evangeliet) kommer inn. Noen andre har kommet for å betale boten din som du ikke er i stand til å betale for deg selv. Guds Sønn, Jesus Kristus, kom ned fra himmelen og levde et perfekt liv fra den dagen han ble født til den dagen han døde, på en måte som ingen av oss andre kunne gjøre. Jesus elsket verden, så han gikk til korset på våre vegne, hvor han ble straffet for våre synder. Gud utløste sin rettferdige vrede mot Jesus, i stedet for mot oss. Bibelen sier at:

Sannelig, våre sykdommer tok han, våre smerter bar han. Vi tenkte: Han er rammet, slått av Gud og plaget. Men han ble såret for våre lovbrudd, knust for våre synder. Straffen lå på ham, vi fikk fred, ved hans sår ble vi helbredet. Vi gikk oss alle vill som sauer, hver tok sin egen vei. Men skylden som vi alle hadde, lot Herren ramme ham.

Jesaja 53:4–6

Jesus ble straffet, slik at vi kunne gå fri. Han ble forbannet, slik at vi kunne bli velsignet. Han døde, så vi kunne leve.

Deretter oppsto han på den tredje dagen, erobret døden, og ble sett av hundrevis av øyenvitner. Han oppfylte mange profetier i Gamle Testamentet, inkludert den ovenfor fra Jesajas bok, som var skrevet mange hundre år før Jesus.

For å bli gjort rettferdig i Guds øyne, må du omvende deg fra (gå bort fra) dine synder og stole på Jesus. Da vil Gud tilgi dine synder og gi deg evig liv i gave. Gud vil adoptere deg og være din evige far som tar vare på deg i all evighet. Etterpå kan du bli kjent med Gud ved å lese Bibelen og be.

For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

 

Johannes 3:16

Soli Deo Gloria

Takk for at du leste. Hvis denne artikkelen vært oppbyggende og du ønsker å lese mere fra meg, Tom-Roger Mittag hos Reformert, kan du abonnere ved å skrive inn e-posten din nedenfor:
Hvis du ønsker å støtte denne tjenesten, kan du gjøre det gjennom bønn.
Du kan også dele denne artikkelen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
person som holder rosa blomst

Every Black Life Matters

Tror du at black lives matter? Eller for å si det på norsk: Tror du at svarte liv er betydningsfulle og at de er like verdifulle som alle andre? Forhåpentligvis gjør du det. Du tar det kanskje som en selvfølge, men har du noen gang spurt deg selv: Hva er det som gjør et liv verdifullt?

flyfoto av fjellkjeder på dagtid

Hvordan Jeg Fant Den Nye Telefonen Min På Fjellet

Hvor fikk du telefonen din fra? Jeg fant min da jeg var ute og campet på fjellet tidligere i år. Det var tidlig daggry. Solen hadde nettopp steget opp over fjellsiden da jeg kom ut av teltet mitt for å gjøre morgenrutinen min.

Har du vært deprimert?

Det har jeg vært. Jeg så ikke meningen med livet mitt og jeg hatet det. Jeg var full av angst og unngikk andre mennesker.